Skip to main content
ArbetsgrupperHänder i HusetSociala aktiviteter

Utflykt till Nimis, 1 juni kl 9:00

Av maj 9, 2016juli 4th, 2016Inga kommentarer

NIMIS

Onsdag den 1:juni har vi tänkt oss en utflykt till Nimis, ett konstverk i Kullabergs naturreservat    i nordvästra Skåne. Vi börjar med en frukost här på huset mellan kl. 8:00 – 9:00

OBS!                     Avgång sker från Huset klockan 09:00!                    OBS!

HUSET STÄNGT DENNA DAG!

 

Stigen är bitvis mycket brant, så välj ett par rejäla skor. Stigen kan bli mycket hal vid regn.      Tänk på att det är en krävande promenad så små barn och personer med dålig fysik bör inte     besöka Nimis. Observera att Nimis är ett konstverk. Ett besök vid Nimis sker på egen risk.

Lars Vilks blev riksbekant för några år sedan när hans rondellhund gav upphov till en häftig debatt. Långt dessförinnan väckte Vilks stort hallå med sina skulpturer i Kullaberg. Han började med att ta vara på ilandflutet virke från Skälderviken som blev till ett vittförgrenat klättertorn. Sedan byggde han nya konstverk av sten, placerade längst ned mot vattnet.

Kommunen ansåg från början – och under många år – att bygget var olagligt. Myndighetera gjorde nästan allt för att få bort »skräpet«, men Vilks gav sig aldrig.

 

Observera att detta inte är en lekplats.

Rejäla skor och ett gott omdöme är inte helt fel att ta med på resan.

Ett gott humör däremot är som alltid en förutsättning för en lyckad tripp.

 

Konstnären Lars Vilks började sitt gigantiska arbete med hammare, spik, drivved och annat trä 1980.I två år byggde han på en av Kullabergs svårtillgängliga stränder innan han upptäcktes av myndigheterna och en segsliten tvist började. Men efter 20 års tvistande står Nimis fortfarande kvar i all sin prakt, precis där Kullaberg möter havet. Den högsta delen av Nimis är runt 12 meter hög. Nimis innehåller förutom allt trä även ca 160 000 spikar.

Lars Wilks har utropat fristaten Ladonien och Nimis är nationalmonument, liksom Arx, en ”bok” som består av 150 ton sten och cement.Från hela världen kommer besökare, både barn, ungdomar och vuxna, som klättrar på sluttningarna. Ibland finns konstnären själv på plats, och har man tur framför han Ladoniens nationalsång – plumset från en sten som slängs i havet!